EFT – Emotional Freedom Technique

door Anneke Dusseljee

Certified EFT Coach

Wat is EFT?

EFT is de afkorting voor Emotional Freedom Technique. En met deze techniek kan een EFT Therapeut je minder gevoelig laten worden voor prikkels die angst, stress of onrust oproepen.

Met EFT wordt de oude Chinese kennis over Meridiaanpunten in je lichaam gecombineerd met de moderne methodes van de energiepsychologie. Tijdens een EFT behandeling klop of druk je met tussenpozen op zo'n Meridiaanpunt terwijl je je focust op een bepaalde probleem situatie. Hiermee herprogrammeer je je hersenen en kalmeer je het autonome zenuwstelsel. Negatieve emoties en stress reduceren/verdwijnen hierdoor.

Korte Geschiedenis

Gary Graig hoofdmanager.nl

Gary Craig

De methode werd ontwikkeld door Gary Craig. NLP master en makelaar met een achtergrond als civiel ingenieur. EFT is afgeleid van TFT (Thought Field Therapy). Craig heeft deze TFT vereenvoudigd en zo ontstond EFT.

Er is in de laatste 10 jaar veel onderzoek gedaan naar EFT door Dr. Peta Stapleton. Zij is een klassiek geschoold klinisch psycholoog. Aanvankelijk was zij erg sceptisch over EFT. Nadat ze de resultaten zag die met EFT behaald werden, was ze geïntrigeerd en inmiddels doet ze veel onderzoek naar EFT. 

Ben je nieuwsgierig naar meer EFT onderzoek, kijk dan hier.

Trauma toen - Stress nu

We kennen het allemaal; we denken terug aan een traumatisch ervaring en herinneren ons de spanning van dat moment. Bij sommige mensen is die spanning na jaren nog steeds voelbaar. Denk daarbij aan "onrust" in het hoofd en/of lichaam. Dat hoeft niet ernstig te zijn maar dat kan wel. Soms is die spanning namelijk zo voelbaar, dat er zelfs lichamelijke stressreacties optreden. Denk daarbij aan hoofdpijn, eczeem of buikpijn. Erg vervelend maar nog relatief "onschuldig".

Want de stress symptomen kunnen veel heftiger zijn, met een geweldige impact op het dagelijkse functioneren. Zo kan stress incontinentie veroorzaken wat natuurlijk nog meer stress met zich meebrengt. Nog een andere heftige reactie ten gevolge van stress: diarree. Dat stamt nog uit de tijd dat we ons alleen konden verplaatsen door te lopen. Met een vijand op de hielen was het zaak om heel erg hard te kunnen lopen en daarbij zo min mogelijk "ballast" bij je te hebben. Vogels kennen het voordeel van weinig ballast ook. Kijk maar eens naar een geschrokken vogel die wegvliegt. 

Hoe werkt EFT?

Met EFT wordt de fysieke stressreactie van het lichaam op een gebeurtenis of ervaring losgekoppeld. Dit gaat als volgt: je gaat met je gedachten naar de oude ervaring. Ondertussen houd je je werkgeheugen actief aan het werk met totaal iets anders. Je leidt je brein als het ware af. Je zet het dus op "het verkeerde been" waardoor je hersenen de oude ervaring anders opslaan. Knap hè van onze hersenen? Met een moeilijk woord heet dat "neuroplasticiteit". Daarmee bedoelen we dat je opgehaalde herinnering kunt veranderen. En dat doe je natuurlijk het liefst naar iets positiefs!

EFT in de praktijk

Bij een EFT behandeling haal je een herinnering op uit het verleden. En terwijl je dit doet klop je op bepaalde Meridiaan punten van je lichaam. Je blijft echter in contact met alle gedachten en gevoelens die bij deze herinnering horen. Je "duikt" dus even kort weer in de pijn terwijl je heel iets anders doet. En dat "iets anders" is het kalmerende kloppen op bepaalde punten van je lichaam. Je brein krijgt nu het volgende signaal: "Je denkt nu wel aan die traumatische ervaring, maar toch kun je je relaxed voelen. Voel maar eens hoe ontspannen je je nu voelt." Tijdens dit proces wordt het trauma geassocieerd met iets veiligs. Iets dat geen angst inboezemt. Het resultaat is dan dat je deze oude herinnering op een niet stressvolle manier opslaat.

Na een EFT sessie

Je kunt je na een EFT sessie nog wel herinneren dat je een probleem had, maar de emoties en fysieke reacties die ermee gepaard gingen zijn verdwenen, de lading is er af.

Sommige problemen zijn na 1 sessie weg en andere problemen kosten een aantal sessies of moeten gedurende een bepaalde periode door dagelijks zelf te kloppen langzaam hun lading gaan verliezen.

Met kinderen gaat dit heel snel. Vandaar dat we deze techniek ook graag bij hen toepassen.

Een bijkomend voordeel van EFT is dat je deze therapie zelf kunt leren en dus thuis kunt toepassen.

EFT - Emotional Freedom Technique

eft hoofdmanager.nl

Welke problemen kun je met EFT aanpakken?


  • angsten
  • leer/prestatie problematiek
  • zelfbeeld problematiek
  • trauma ervaringen

Met EFT ga je dus even helemaal terug naar de ervaring van niet afgemaakte gevoelens en emoties. Door dan EFT toe te passen ga je opluchting ervaren. Voor kinderen is het een openbaring om hun hele hart te mogen luchten zonder dat iets afgezwakt wordt.

Door het probleem in al zijn aspecten te bekijken en te doorleven komt het lichaam tot rust en ontstaat er een diepe ontspanning. Vanuit die ontspanning wordt het zelf herstellend vermogen van het lichaam zonder moeite geactiveerd.

Omdat de persoon die EFT ondergaat echt zelf iets doet en de regie heeft, geeft dat een enorme boost aan zelfvertrouwen. Kinderen voelen ook echt dat ze regie krijgen over hun eigen brein.

Wil jij ook hulp met EFT?

Heb jij ook een naar gevoel met eventueel lichamelijke verschijnselen als je terugdenkt aan een traumatische ervaring in het verleden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn gecertificeerd EFT Therapeuten en helpen je graag.

Auteur: Anneke Dusseljee

Diensten

Na werkzaam te zijn geweest als fysiotherapeut volgde Anneke de opleiding tot Holistische NLP Practitioner aan de Academie voor Holistisch Coachen te Bilthoven. Vervolgens werd zij volledig gecertificeerd Hypnotherapeut naar alle opleidingen te hebben gevolgd aan het Hypnose Instituut Nederland. Tenslotte is Anneke Gecertificeerd EFT Coach

Zij is samen met dochter Anne-Marieke eigenaar van Praktijk Hoofdmanager, tevens mede-eigenaar van 
HypnoLab. Daarnaast is ze eigenaar van Expertisecentrum voor Kinderhypnose "Next Generation Kids".

Tenslotte is zij docent aan het 
Hypnose Instituut Nederland voor alle opleidingen.


Misschien ook interessant voor je

Hoe ga je om met een hooggevoelig kind?

Hoe ga je om met een hooggevoelig kind?

Kinderen met Gedragsproblemen

Kinderen met Gedragsproblemen

Mis nooit meer een blog

Meld je aan en je krijgt van ons telkens als eerste bericht
als we een nieuwe blog hebben geplaatst.

>