Na een dag vol plezier met je kinderen is het eindelijk tijd voor wat welverdiende rust. De avond lonkt, en je verheugt je op dat ene moment waarop je kunt ontspannen, een serie kunt kijken, een boek kunt lezen, de keuken kunt opruimen, of wat werk kunt inhalen. Maar dan stuit je op een obstakel: je peuter wil niet slapen en wordt hysterisch.
Het is een bekend scenario. Je peuter vecht tegen de slaap, verzet zich, komt herhaaldelijk uit bed, huilt, vraagt om snacks of drinken, en lijkt elk excuus te bedenken om maar niet in bed te belanden. Terwijl jij juist verlangt naar rust. Want een peuter die niet goed slaapt, kan niet alleen jouw stress en gemoedstoestand beïnvloeden, maar ook depressieve gevoelens teweegbrengen [1]. Bovendien is er het besef dat een goede nachtrust essentieel is voor de algehele gezondheid van je kind.
Hoeveel slaap is nodig?
Voordat je je zorgen maakt over of je kind een slaapprobleem hebt is het goed om eerstde volgende vraag te beantwoorden: "Hoeveel slaap heeft mijn kind nodig?" Hier zijn enkele algemene richtlijnen:
- Baby’s tot 1 jaar: 15 uur per dag
- Peuters van 1 tot 3 jaar: 12 - 14 uur per dag [2]
- Kinderen van 3 tot 5 jaar: 10 - 13 uur per dag
- Kinderen van 5 tot 13 jaar: 9 - 11 uur per dag [3]
Let op, dit zijn richtlijnen. Net als bij volwassenen zijn er kinderen die minder slaap nodig hebben dan gemiddeld en natuurlijk zijn er die heerlijke slaapkoppen die bij wijze van spreken nauwelijks wakker te krijgen zijn. Soms om jaloers op te worden, nietwaar?
Maar veel of weinig, slaap is van vitaal belang, omdat dit het moment is waarop het brein van je kind zich ontwikkelt. Als je twijfelt of je kind voldoende slaapt, probeer dan eens een slaapdagboek bij te houden. Zoals gezegd; onthoud dat deze richtlijnen variabel kunnen zijn, omdat de slaapbehoefte van elk kind anders is.
Overigens hoef je je bij een baby nog geen zorgen te maken als hij/zij niet direct ’s nachts slaapt. Dit gebeurt meestal pas na 4 maanden. Het ’s nachts vaak wakker worden van je kindje is zelfs normaal in de eerste 12 maanden. Dus ook wanneer je kindje vooral ’s nachts slaapt [4]
Als je kind jonger is, heeft die vaker problemen met doorslapen en is je kind iets ouder dan kan het vooral problemen krijgen met in slaap vallen (of willen slapen) [5]
Creëer een rustgevende slaaproutine
Het instellen van een consistente slaaproutine kan wonderen doen om het slapen voor je kind gemakkelijker te maken. Door elke avond dezelfde activiteiten uit te voeren, help je je kind om geleidelijk over te schakelen naar een ruststand. Denk aan tandenpoetsen, de pyjama aantrekken en een boek voorlezen. Zorg ervoor dat het licht gedimd is, want fel licht kan je kind wakker houden.
Weg met die TV in de slaapkamer

Heeft je kind een televisie op de slaapkamer? Het kan tijd zijn om deze te verwijderen. Studies tonen aan dat een televisie op de slaapkamer de slaapkwaliteit kan verstoren. Bovendien kan het kijken naar gewelddadige programma's overdag ook bijdragen aan slaapproblemen. Deze invloed is zelfs groter dan die van een televisie in de slaapkamer [6].
De invloed van vaders en werkende moeders
De rol van vaders in de ontwikkeling en gezondheid van kinderen wordt steeds duidelijker. Onderzoek toont aan dat betrokkenheid en emotionele steun van vaders het slapen van kinderen van 2 en 3 jaar kunnen verbeteren [7]. Dus als er een vaderfiguur aanwezig is, is het de moeite waard om te bekijken hoe jullie tijd samen wordt doorgebracht.
Voor werkende moeders kan de flexibiliteit van het werkschema een positieve impact hebben op het slaappatroon van je kind. Als jouw werkschema enige flexibiliteit toelaat, kan dit leiden tot betere slaap en regelmatigere bedtijden voor je kind [8]. Bespreek met je leidinggevende de mogelijkheid van flexibele werkuren en thuiswerken.
Onnodig te zeggen dat hier de rollen omgedraaid kunnen worden. Ben je bijvoorbeeld als moeder (door thuis werken) overwegend thuis, kan de vader natuurlijk proberen om zijn werk met flexibele werkuren in te richten.
Oudere kinderen met slaapproblemen
Heb je een oudere puber die niet wil of kan slapen? Dan kan een behandeling door een zorgverlener helpen naast het implementeren van slaaphygiëne. Slaaphygiëne betekent dat je kind niets drinkt met cafeïne na 3 uur ’s middags en een paar uur voor het slapengaan niet meer in een scherm kijkt (Ja, dat is heel lastig met de smartphones van nu).
Moedig je kind dan bijvoorbeeld aan om een leuk boek te lezen (film in je hoofd te kijken) of een hobby op te pakken zoals muziek, sieraden of iets anders te maken waarvoor geen blauw licht nodig is.
Is het echt onmogelijk om iets zonder scherm te doen voor je oudere kind? Schaf dan een speciale bril voor hem/haar aan die al het blauwe licht wegfiltert.
Daarnaast kan cognitieve gedragstherapie van een kinderpsycholoog of gewone psycholoog ook helpen [9].
Slaap Mp3's
Hulp bij slaapproblemen
Bij 'Hoofdmanager' zijn we gespecialiseerd in kinderhypnose en -coaching en kunnen we je (kind) helpen bij hardnekkige slaapproblemen. Zo bieden we begeleiding aan voor ouders, zodat zij effectieve strategieën kunnen toepassen om het slapen (van hun kind) te vergemakkelijken.
Daarnaast hebben we zowel voor kinderen als volwassenen speciale Mp3's ontwikkeld die ervoor kunnen zorgen dat slaapproblemen tot het verleden horen. Je vindt de Mp3's in onze shop.
Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen of meer hulp nodig, neem gerust contact met ons op of vul het afsprakenformulier in..
Hartelijke groeten,
Anneke en Anne-Marieke
Bronnen:
[1] https://psycnet.apa.org/record/2007-03149-008
[2] https://www.webmd.com/parenting/guide/sleep-children#
[3] https://www.sleepfoundation.org/children-and-sleep/how-much-sleep-do-kids-need
[4] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.5694/j.1326-5377.1994.tb127383.x
[5] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1389945719301418
[6] https://pediatrics.aappublications.org/content/128/1/29.short
[7] https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0165025416667851
[8] https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10826-018-1262-6