Mijn kind wil niet eten. Wat kan ik daar aan doen? Niet alleen een goede maar ook een veelvoorkomende vraag. En daar wil je als ouder graag een antwoord op want eten is een belangrijk onderdeel van het leven. Je moet toch je energie en alle bouwstoffen binnenkrijgen om alles in dat lichaam draaiende te houden nietwaar?
Zeker voor kinderen in de groei is goed eten van wezenlijk belang. Zou je zeggen tenminste. Toch denkt daar niet ieder kind hetzelfde over. Het kan namelijk zomaar zijn dat je kind niet wil eten. Bij sommige ontstaat dit gedrag plotseling bij anderen is het soms "business as usual". Hoe kun je daar als ouder het beste op reageren?
Eet mijn kind te weinig?
Eerst moet je natuurlijk weten of je kind überhaupt te weinig eet? Niet weinig ouders, die met vermeende klachten over het eetpatroon van hun kind naar een arts gaan, krijgen namelijk te horen dat hun kind wel voldoende eet voor de leeftijd en grootte van het lichaam.
Voor die vaststelling heeft een arts natuurlijk wel betrouwbare gegevens nodig. Daarom is het goed om een zogenaamd eetdagboek bij te houden voordat een arts wordt geraadpleegd. Dan kan de arts vrij snel bepalen of het kind voldoende eet of dat er sprake is van een eetstoornis.
Voordat je naar een arts gaat is het misschien goed om een paar dingen te weten:
- De eetlust van je kind wordt minder groot vanaf 2 jaar, omdat de groei dan langzamer gaat dan toen je kindje een baby was.
- Het eetpatroon van je kind kan ook veranderen. Misschien wil het opeens niet meer 3 maaltijden op een dag, maar het liefst de hele dag door snacken (of juist andersom). Dit is niet iets om je ongerust over te maken. Tussen het 2e en 5e levensjaar kan namelijk het eetgedrag veranderen en ook de voorkeur voor bepaald eten veranderen. En alsof dat ij ouders nog niet genoeg zorgen kan veroorzaken, kan dit eetgedrag voor een bepaalde tijd ook veranderlijk blijven. Gelukkig laat onderzoek zien dat ondanks de verschillende eetstijlen, kinderen altijd wel de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgen.
Mijn kind wil niet eten: Wat nu?
Waarom wil een kind niet eten?
Denk je dat je kind echt wel te weinig eet, dan is het goed om eerst na te gaan wat de reden daarvoor is. Kun je die reden namelijk wegnemen dan kun je daarmee waarschijnlijk ook het eetprobleem oplossen. Laten we even stilstaan bij een aantal mogelijke oorzaken.
IK !
Voor peuters wordt het langzaam steeds duidelijker dat er een verschil is tussen "ik" en de rest van de wereld. Je ziet dan dat ze daarbij een gevoel van autonomie proberen te ontwikkelen. Als je je kind dan pusht om te eten, dan kan die drang voor autonomie alleen maar versterken en er daarmee voor zorgen dat je kind niet wil eten wanneer jij dat wilt. Zo maak je het probleem dus eerder groter dan dat je het oplost.
Verandering
Sommige mensen zijn bang voor verandering en bij kinderen is dat niet anders. Zijn er kinderen die altijd nieuwsgierig zijn hoe iets smaakt, er zij er ook die een beetje bang voor nieuwe voeding. Dus als je elke dag nieuwe voeding probeert te introduceren is de kans op een “nee” - met een maaiende handbeweging om de voeding van tafel te vegen - ook een stuk groter. Vooral als je ze eens "voor de lol" een citroen hebt gegeven. Haha, you played yourself.
Imitatie
Probeer in plaats daarvan zelf eerst de nieuwe voeding uit en zorg ervoor dat je kind dat kan zien. "Mmmm (je praat nu tegen je partner/vriend/vriendin), wat is dat lekker". Als je tegenover dat dan ook enthousiast beaamt heb je een grote kans dat je peuter dat eten ook wil proberen. Je eigen gedrag of het gedrag van andere familieleden/kennissen heeft namelijk invloed. Als iemand anders bepaalde voeding weigert kan je peuter dit imiteren.
Aandacht
Soms is het weigeren van eten ook een manier om aandacht van de ouders te krijgen. Ga dus na of je je kind buiten etenstijd voldoende aandacht geeft.
Kind eet te weinig, wat te doen?
Zoals je waarschijnlijk wel verwacht hebt, is er niet één oplossing voor eetproblemen. Dus laat ik je een paar verschillende tips geven.
Strategie
Als je een kind hebt van 2 tot 3 jaar, dan kan het voelen alsof je een strategie moet hebben om je kind te laten eten. Braziliaans onderzoek beschrijft dat bijna 60% van de moeders een strategie volgen om hun peuter te laten eten. Ze gebruiken bewandelen daarvoor 2 wegen:
- hun kind laten eten door ze informatie te geven of
- het kind laten eten door aan ruilhandel te doen.
Opvallend is dat, hoe ouder of hoger opgeleid de moeder was, des te minder er werd geruild om het kind te laten eten. Verder bleek dat de informatie strategie ook effectiever is als oplossing voor de lange termijn.
Hoeveelheid
Heeft een kind al moeite om te eten, je helpt het er niet mee door een vol bord te serveren. Het kind overziet dat niet hoe het toch in vredesnaam al dat eten naar binnen moet krijgen. Artsen geven dan ook aan dat het beter is om je kind eerst relatief kleine porties te geven.
Taken verdelen
Laat je kind de baas zijn over hoeveel het eet en wees zelf de baas over welk voedsel op tafel komt te staan.
Tijdschema
Het klinkt misschien logisch, maar als je kind de hele dag mag snacken (al is het gezond) en de hele dag sapjes drinkt, dan heeft het natuurlijk minder trek tijdens de maaltijden. Probeer daarom altijd de snacks zoveel mogelijk in het midden van de tijd tussen twee maaltijden te geven.

En maak je nog niet druk over tafelmanieren . . . .
Fun

Eten moet wel leuk blijven. Straffen of omkopen helpt je kind niet om een gezonde relatie met voeding te krijgen. En maak je nog niet druk over tafelmanieren bij een klein kind. Geloof me, het heeft nog genoeg jaren voor de boeg om die onder de knie te krijgen.
Tijdslimiet
Herinner jij het nog van toen je zelf nog een kind was. Die ellenlange maaltijden waar geen eind aan kwam. De grote mensen praatten maar en praatten maar en jij moest telkens stil zitten en je mond houden. Help je kind dus door de etenstijd te beperken tot hooguit 20 minuten. Na de maaltijd haal je alle voeding uit het zicht en je biedt pas weer eten aan bij de volgende snack of maaltijd. Dan is de kans veel groter dat de voeding weer wordt geaccepteerd. 1
Mijn kind wil niet eten: Wat nu?
Mentale factoren waardoor eten geweigerd wordt
Zoals gezegd kan de weigering van eten iets te maken hebben met de relatie die het kind heeft met de ouders. Het kan een manier zijn om aandacht van de ouders te krijgen. Ga dus altijd na of je buiten het eten om ook voldoende aandacht aan je kind geeft.
Daarnaast kunnen kinderen ervoor kiezen om vegetarisch te worden. Uit onderzoek tussen 6 en 10 jarigen die vegetarisch zijn, terwijl de rest van hun familie wel vlees eet, blijkt dat ze dit vaak doen vanwege dat dieren leiden in het slachthuis of dat ze het zielig vinden. Dit betekent gelukkig niet dat ze mensen die wel vlees eten veroordelen. In tegenstelling tot kinderen die vegetarisch zijn en die uit een vegetarisch gezin komen.

Eten moet leuk zijn.
Puber wil niet eten
Heb je al een wat ouder kind, zoals een jonge puber, en wil die opeens niet meer eten? Dan kun je natuurlijk denken aan anorexia, maar als gewicht niet het probleem is bestaat er ook nog Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID). Dit is een eetstoornis waarbij jongeren het lastig vinden om te eten om een andere reden dan angst voor overgewicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de angst door verslikken te stikken. Mensen die lijden aan ARFID hebben vaak last van misselijkheid, buikpijn en snel het gevoel te hebben voldaan te zijn.
Kinderen vanaf 8 jaar krijgen hier al behandelingen voor. 2
Schakel hulp in
Ongeacht of je nu te maken hebt met een eigenwijze peuter die meer autonomie wil of een jong kind dat opeens om de een of andere reden niet meer van eten houdt, het is belangrijk om hulp in te schakelen als jij je zorgen maakt.
Houd bijvoorbeeld een eetdagboek bij, zodat je dit aan je arts kunt laten zien.
Bij “Hoofdmanager” kun je hulp krijgen voor de mentale factoren waardoor je kind niet meer wil eten. Of dit nu om angst, autonomie of een schreeuw om aandacht gaat.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor een verkenningsgesprek.
Groetjes,
Anneke en Anne-Marieke.