Leerproblemen overwinnen

Auteur: Anne-Marieke Dusseljee


Leerproblemen overwinnen

Als je kind hulp bij leerproblemen nodig heeft, geef je die natuurlijk als ouder. Maar hoe doe je dat? In deze blog besteden we aandacht aan mogelijke oorzaken van leerproblemen, mogelijke gevolgen en natuurlijk aan oplossingen.

Leerproblemen

Kinderen met leerproblemen hebben vaak problemen met lezen, schrijven en/of rekenen. Niet zelden worden ze weggezet als "niet intelligent". In veel gevallen is dat vreemd want vaak kunnen zulke kinderen met hun zintuigen alles heel goed opnemen. 

In 10% van de gevallen hebben kinderen met leerproblemen ook leerproblemen in hun volwassen leven. Jongens hebben vaker last van leerproblemen dan meisjes.

Het is belangrijk om je kind te helpen, want leerproblemen leiden tot stoornissen als angst, stress, depressiviteit, faalangst en natuurlijk tot minder goede schoolprestaties.

 • gemiddeld 4,2 jaar oud. 2

Mogelijke oorzaken van leerproblemen bij kinderen

Er is een aantal oorzaken voor het ontstaan van leerproblemen:

 • Laag geboortegewicht,
 • Vroeggeboorte,
 • Problemen vlak na de geboorte,
 • Laat leren van taal,
 • Epilepsie.


Mogelijke gevolgen van leerproblemen bij kinderen

Kinderen met leerproblemen hebben meer dan gemiddeld 

 • last van sociale en emotionele problemen, 1
 • last van snurken,
 • moeite met ademen tijdens de slaap en
 • een lekker ochtendhumeur. In dit onderzoek waren de kinderen gemiddeld 4,2 jaar oud. 2

Leerproblemen Overwinnen

Leerproblemen bij kinderen oplossen

Leerproblemen overwinnen

Onderzoekers geven aan dat een-op-een lessen kunnen helpen om leerproblemen te verminderen. Het kan dus helpen je kind te helpen met het maken van huiswerk. Let wel op, je moet zelf ook goed zijn in het vak waarin je je kind lesgeeft.

Daarnaast is het belangrijk dat je kind zelf op het antwoord komt en jij het niet alsnog voorzegt. Is dit lastig voor je? Dan kun je misschien iemand inhuren. Bijvoorbeeld een student voor huiswerkbegeleiding.

Angst en Stress

Zoals gezegd kunnen leerproblemen voor stress en angst zorgen. Stress en angst zijn vaak een reactie op het gevoel van gevaar. Een laag cijfer halen kan voor je kind dus als gevaarlijk voelen, terwijl dit niet direct invloed heeft op de veiligheid van je kind. Sommige kinderen zijn immers gewoon laatbloeiers bij wie het lampje pas in het volwassen leven gaat branden.

De angst bij kinderen met leerproblemen heeft vooral te maken met school en met het niet bij bekende mensen zijn (zoals de ouders)

Het is belangrijk om je kind te helpen de angst te overwinnen door eerst bij jezelf na te gaan hoe je met je kind praat over school. Je kunt namelijk invloed hebben op de angst van je kind door wat je zelf zegt. 3

Is school een blije plek, een serieuze plaats of een plek die van belang is voor de rest van hun leven?

Je kunt namelijk onbewust signalen afgeven dat school heel spannend is en dit kan ook spanning bij je kind oproepen. Door je kind juist signalen te geven over hoe leuk school is en dat lage cijfers niet uitmaken, als je er maar wat van leert, kun je de angst voor school al verminderen.

Dit kan er dan ook weer voor zorgen dat er op school beter opgelet wordt, waardoor lesstof beter wordt opgeslagen.

Leerproblemen Overwinnen

Leerproblemen overwinnen als kind

Je kunt je kind helpen om de angst voor school te overwinnen. Je kunt bijvoorbeeld de angst erkennen wanneer het zegt dat iets of iemand op school eng is. Vervolgens kun je stappen bedenken om die angst te overwinnen. 4

Je kind kan ook bang zijn voor het halen van lage cijfers voor een bepaald vak. In dat geval kun je afspreken dat je kind elke dag twee keer een half uur oefent voor een bepaald vak, voor een toets bijvoorbeeld, en dat als hij gewoon zijn best doet het dan helemaal niet uitmaakt wat voor cijfer hij krijgt voor die toets.

Dan weet je kind hoe het voelt om je best te doen, want het heeft van tevoren veel geleerd, en dat je cijfer dan ook oké is.

Stel dat het cijfer alsnog een onvoldoende is. Geef dan aan dat hij in ieder geval zijn best heeft gedaan en ga samen na wat hij voor de volgende toets kan doen om de kans op een voldoende te vergroten.

Deze methode werkt goed zolang je kind niet de conclusie trekt: "Ik heb een laag cijfer, nu denkt, papa/mama dat ik niet mijn best heb gedaan." In dat geval werkt deze methode averechts.

Hulp bij Leerproblemen

Kalmeringstechnieken

Leerproblemen overwinnen

Oefen kalmeringstechnieken samen. Daarnaast kun je met je kind letterlijk oefenen hoe het kalm blijft als het op school last krijgt van stress. Je gaat dan samen

 • diep door de neus ademhalen
 • samen geleidelijk alle spieren in het lichaam ontspannen en
 • letten op de signalen van de zintuigen op dat moment.

Vervolgens geef je aan dat je kind dit ook op school kan doen als de stress, angst of gedachten hem eventjes te veel worden.

Meer hulp nodig?

Heb je toch meer hulp nodig dan dat? Dan kun je ook bij “Hoofdmanager” terecht. Wij helpen kinderen en ouders om leerproblemen te overwinnen. We maken hiervoor gebruik van verschillende technieken, zoals kinderhypnotherapie, de MatriXmethode, EFT en standaard kinderpsychologie.

Uit onderzoek blijkt ook dat deze vormen van psychotherapie voor kinderen voordelen kan hebben, vooral wanneer je die richt op een specifiek probleem. Dit helpt je kind dan beter om hier overheen te komen dan wanneer je bijvoorbeeld gebruikmaakt van alleen de kennis van de docenten, hun assistenten of zelfs artsen. 5

Voor het vaststellen van de beste therapie bieden we ouders en kinderen de gelegenheid om hun verhaal te vertellen over hoe zij het probleem zien. Dit helpt ons te bepalen waar de leerproblemen vandaan komen en wat de beste aanpak kan zijn om het kind te helpen om hier minder last van te hebben. We kijken hierbij naar verschillende aspecten.

 • Ten eerste naar de emoties van ouders en kind.
 • Verder natuurlijk naar de controle over die emoties. Omdat in dit proces de ontwikkeling en het begrip van “jezelf” en “de ander” een belangrijke rol speelt kijken we ook hier naar.
 • Tenslotte kijken we naar de technieken die ouders en kind gebruiken om conflicten op te lossen en welke technieken ze gebruiken om zich te verdedigen.
  6

Belangrijk.

Juist omdat het zo belangrijk is dat ouders en kind elkaar goed begrijpen en aanvoelen coachen wij ook ouders opdat zij hun kinderen kunnen helpen de beste versie van zichzelf te worden.

Groetjes,

Anneke en Anne-Marieke

Hulp bij Leerproblemen

Leerproblemen Overwinnen

Maak vandaag nog een Afspraak