Ik ben zo moe in mijn hoofd – tips

Auteur: Anne-Marieke Dusseljee


"Ik ben zo moe in mijn hoofd." Een uitspraak die wij in onze praktijk erg vaak horen. Niet alleen van volwassenen maar ook van kinderen.

Misschien heb jij er ook last van maar vind je dat het eigenlijk onlogisch is dat je moe bent. Volgens jou is dit probleem misschien sowieso te klein is om op te laten lossen. Tegelijkertijd is er ook heel vaak die doodvermoeiende angst voor honden of om auto te rijden. Misschien ben je (zonder reden) bang voor de toekomst of kun je gebeurtenissen uit het verleden moeilijk van je afzetten. Kan ook supervermoeiend zijn. Geen wonder dus, dat zoiets een enorme impact op je leven kan hebben. 

Toch vertellen mensen je vaak dat je je niet moeten aanstellen en dat je jezelf alleen maar in de weg zitten. Nou, laat ik het je maar meteen vertellen:  je kunt door omstandigheden in je leven last krijgen van vermoeidheid in je hoofd. En daarbij maakt het niet uit of je 15 of 55 bent. 

De één krijgt hier gewoon eerder mee te maken dan de ander. Het is vooral van belang om dit zelf te erkennen en om op zoek te gaan naar een oplossing. Er zijn op dit gebied bij jou in de buurt beslist coaches en therapeuten, die je hiermee kunnen helpen.

Ik ben zo moe in mijn hoofd

Wat doe je dan om weer uit te rusten in je hoofd?

Waarmee kunnen die mensen je dan helpen, vraag je je misschien af? Nou, er is een aantal technieken beschikbaar om je hoofd te laten uit te rusten. Hypnotherapie bijvoorbeeld, meditatie of het toepassen van de MatriXmethode. Al deze technieken maken het mogelijk dat jij de vermoeidheid uit je hoofd verjaagt.

MatriXmethode om vermoeidheid uit je hoofd te halen

De MatriXmethode is een methode waarbij je met behulp van een coach leert om te gaan met de vermoeidheid in je hoofd, zodat je juist weer energie krijgt van je hoofd. In deze methode word je juist niet belast met de oorzaak van het probleem, de focus ligt op de oplossing. 

In plaats van rationeel naar het probleem te kijken ga je met deze methode dieper in op hoe je het probleem beleeft. Bepaalde dingen kunnen bijvoorbeeld de gedachtes in je hoofd triggeren zoals geuren, beelden, geluiden of hoe iets voelt. Je beleeft dan wat je vermoeid maakt in je hoofd.

De coach gaat je helpen om je gedachtes en je beleving naar het hier en nu te halen. "Oké, dat was toen niet leuk" en "Oké, je toekomstgedachte is niet leuk, maar wat beleef je nu eigenlijk?" Door die focus te verleggen kun je al veel meer rust in je hoofd krijgen.

Maar dat is niet het enige, je gaat met de MatriXmethode veel meer doen dan alleen checken hoe je je nu voelt. Door middel van visualisaties en andere zaken ga je het gevoel ook "vernietigen", waardoor je er later geen last meer van hebt.

Heb je juist meer last van een beeld of geluid? Dan ga je daar wat mee doen. De coach, zoals wij, helpt je hiermee. 

Ik ben zo moe in mijn hoofd

Meditatie om vermoeidheid uit je hoofd te halen

Mediteren kan ook helpen om tijdelijk de vermoeiende gedachten uit je hoofd te halen. Dit is echter een techniek die veel oefening vraagt en die de eerste keer vaak niet gelijk lukt, wat weer voor extra frustratie kan zorgen. Maar de aanhouder wint.

Mediteren kan op allerlei manieren. Je kunt liggen, zitten en je ogen sluiten om je te focussen op niets. Om gedachten die komen weer te laten gaan.

Een leuk trucje is om te tellen en de cijfers voor je te zien en je dan te focussen op de plek tussen de cijfers.

Vind je dit lastig? Dan kun je ook aan Yoga, - een bewegende vorm van meditatie -, gaan doen. Tijdens Yoga focus je je namelijk op je lichaam en het houden van je evenwicht. Door die focus word je afgeleid van de vermoeiende zaken in je hoofd.

ik ben zo moe in mijn hoofd

Ik ben zo moe in mijn hoofd

Hypnose voor rust in je hoofd 

Naast Meditatie, Yoga, en de Matrixmethode is Hypnose een prima therapie om rust in je hoofd te krijgen. Hypnose maakt bepaalde therapievormen namelijk eenvoudiger. Met hypnose kom je in een mentale staat. En in die staat haal je makkelijker vragen uit je onderbewuste op. Ook is het onder hypnose makkelijker om je zaken voor te stellen.

Hypnose is de oudste vorm van psychotherapie. Ze kan gecombineerd worden met cognitieve gedragstherapie of de MatriXmethode.

Wanneer je het bijvoorbeeld lastig vindt om een gevoel te vernietigen, zoals wordt gedaan met de MatriXmethode, kan een hypnotherapeut je hier middels een geleide visualisatie mee helpen.

Hypnose wordt gebruik voor allerlei problemen, ook voor angsten die te maken kunnen hebben met vermoeidheid in je hoofd. Daarbij maakt je leeftijd niet uit voor hypnose, want of je nu een kind bent of hoogbejaard, het is een techniek die altijd te gebruiken is.

Ik ben zo moe in mijn hoofd

Heb je meer hulp nodig dan deze tips of wil je dat iemand je helpt met bijvoorbeeld de MatriXmethode? Neem dan contact met ons op.

Groetjes,

Anneke en Anne-Marieke Dusseljee

Maak vandaag nog een Afspraak