Hoe motiveer jij je puber voor school?

Auteur: Anne-Marieke Dusseljee


Hoe motiveer jij je puber voor school? Niet zo makkelijk, toch? Grote kans dat problemen op school thuis regelmatig voor discussies zorgen. Erg vervelend maar toch hoef je daarover helemaal niet wanhopig te zijn. Niet alleen omdat je heus niet de enige bent met zo'n lekkere dwarse puber in huis, maar ook omdat er wat aan gedaan kan worden.

Nieuwsgierig? Lees dan verder.

Laten we voor de oplossing eerst even stil staan bij wat de middelbare schooltijd voor jouw puber betekent. Om te beginnen is het een interessante periode want er komen ongelofelijk veel prikkels op je af. Er is zo veel te doen en te beleven. Er komt zoveel nieuws op je af waarvan je op de basisschool nog geen weet had. Je gaat bijvoorbeeld nadenken over de zin van het leven en de hormonen gieren daarbij door je lijf.

Als ouder merk je dat je "probleempuber" opeens alles veel belangrijker vindt dan school. Huiswerk wordt afgeraffeld of helemaal niet gemaakt. Dus je overweegt huiswerk begeleiding. Maar dat laat je al snel weer varen want zelfs een agenda vindt je kind niet nodig.

Daar komt nog bij dat je kind van lage cijfers echt niet wakker ligt. Vakken zijn saai, oninteressant of helemaal niet nuttig voor de toekomst en leraren zijn per definitie stom. Kortom; er is totaal geen motivatie voor school. Goed dus om eens na te denken over hoe je hiermee omgaat. 

Voordat we dat doen staan we eerst stil bij wat de specifieke oorzaken kunnen zijn van verminderde motivatie voor school.

Motivatieproblemen, handige weetjes

Het voelen alsof je “erbij hoort” op school of dat je naar school hoort te gaan helpt heel erg om gemotiveerd te zijn om schooltaken uit te voeren. Meisjes hebben dit gevoel veel meer dan jongens. Maar dit verandert in de loop der tijd. Neemt bij meisjes dit gevoel van sociale acceptatie af, bij jongens blijft het vaak gelijk.

Kinderen moeten zich natuurlijk niet alleen geaccepteerd voelen door medeleerlingen. Ook de relatie met docenten moet goed zijn. Verder is een goede band met de ouders een voorwaarde om een gelukkig kind te zijn. Dit alles bij elkaar is heel erg belangrijk om de schoolmotivatie hoog te houden.

Hoe motiveer jij je puber voor school?

Wanneer bovengenoemde voorwaarden aanwezig zijn en het kind zichzelf ook als iemand ziet die iets leert of zelfs academisch is ingesteld komt het vanzelf in een spiraal waarin omstandigheden zich over en weer positief beïnvloeden wat de schoolmotivatie steeds weer versterkt. 

Hoe hoopvol je kind is over zijn persoonlijke toekomst is ook van belang. Als het denkt dat de toekomst goed is en vol kansen zit, helpt dit om motivatieproblemen te verminderen. Daarnaast moet het kind ook inzien dat school je de middelen geeft om wat van die toekomst te maken.

Tenslotte is het belangrijk dat een kind het gevoel heeft dat het in staat is het huiswerk zelfstandig te kunnen maken. Dit blijkt uit onderzoek naar jongens en meisjes die exacte vakken zoals biologie, natuurkunde en scheikunde volgen.

Uit dit onderzoek kwam ook een punt van zorg maar voren. Meisjes halen in deze vakken over het algemeen genomen hogere cijfers dan jongens. Op zich iets positiefs voor de meisjes, ware het niet dat uit dit onderzoek bleek dat dit niet komt door een goede motivatie maar door angst. Als ouder wens je dit je kind natuurlijk niet toe want je wilt dat je kind kan genieten van de prestaties en dat die niet het gevolg zijn van faalangst.

Hoe motiveer jij je puber voor school?

Motivatieproblemen verminderen, wat kun jij doen.

Met deze handige weetjes heb je een paar handvatten die je inzicht geven in wat jij als ouder kunt doen om de motivatie voor school bij je puber te verbeteren. 

  • In eerste instantie kun je kijken naar hoe de band tussen jou en je kind is. Als die niet geweldig is, kun je kijken of je met het ondernemen van leuke activiteiten die band kunt versterken.

    Je kunt bijvoorbeeld met iedereen aan tafel avondeten. Daarnaast kun je wekelijks een soort date-avond houden, waarin je bijvoorbeeld samen een film kijkt, gaat gamen of een bordspel speelt.
Hoe motiveer jij je puber voor school?
  • Werk je thuis? Dan kun je het huiswerk maken en werken bij elkaar doen. Je steekt je kind als het ware aan met jouw “werkenergie”.
  • Kijk af en toe foto’s samen van toen ze klein waren en haal herinneringen op.
  • Daarnaast kun je ook kijken naar hoe je praat over school en docenten. Als je bijvoorbeeld zegt dat docenten mensen zijn die het in de echte maatschappij niet redden en dat ze daarom docent zijn geworden, dan werp je voor je kind direct een barrière op om vooral geen band te hebben, hoe minimaal dan ook, met die docent. Terwijl een goede band met docenten belangrijk is voor de motivatie van je kind.

    In plaats daarvan kun je beter praten over hoe nuttig school is en dat docenten mensen zijn die hun best doen om belangrijke basis informatie door te geven. Als je kind veel gamet kun je school vergelijken met het level waarin je leert waar alle knoppen zitten en de docenten weten waar die basisknoppen zitten.

    Dit maakt de motivatie veel sterker, doordat je jouw kind juist een band laat opbouwen met docenten. 

Hoe motiveer jij je puber voor school?

Hoe motiveer jij je puber voor school?

hoopvol over de toekomst

  • Verder is het belangrijk als je kind hoopvol is over de toekomst en de kansen die het heeft om een fijn leven op te bouwen. Als je kind dus de hele tijd te horen krijgt dat de wereld eraan gaat door klimaatverandering of iets dergelijks helpt dat niet echt.

    Praat daarom vooral over de kansen die je kind zelf kan grijpen. Hij kan bijvoorbeeld door natuurkunde of iets dergelijks te studeren ideeën krijgen over het oplossen van milieuproblemen. Als hij juist iets economisch studeert kan hij kansen zien om geld te verdienen en een fijne levensstandaard te hebben (dat kan ook heel motiverend zijn).
  • Je kunt ook je kind vragen hoe zijn/haar perfecte leven eruit zou zien als hij later groot is en dan zien welke vaardigheden hij/zij daarvoor nodig heeft en welke vakken hieraan bijdragen om de motivatie voor die vakken te verbeteren.

    Als je kind bijvoorbeeld veel wil gaan reizen is Duits en Frans veel belangrijker, want als hij die talen enigszins begrijpt kan hij andere talen ook eenvoudiger leren.

    Je versterkt hiermee ook het gevoel dat school nuttig is om vaardigheden te leren die je in je latere leven verder helpen. 

Hoe motiveer jij je puber voor school?

Hoe motiveer jij je puber voor school?

Motivatieproblemen verminderen, wat wij kunnen doen.

Leren leren.

Hierboven hebben we een aantal dingen genoemd waarbij jij je puber kunt helpen. Erg waardevolle tips waarmee goede resultaten kunnen worden bereikt. Maar één belangrijke oorzaak van gebrek aan motivatie voor school hebben we nog niet genoemd en dat is deze: als een kind niet weet hoe het moet leren zullen de resultaten altijd onder het niveau van het haalbare blijven. Je hoeft geen professor te zijn om te kunnen aanvoelen dat ondermaatse resultaten erg demotiverend werken.

Nu is het helaas zo dat erg veel middelare scholieren niet weten hoe ze moeten leren. Gek genoeg is leren leren geen schoolvak. Kinderen die dit dus niet vanzelf onder de knie krijgen, zullen dus altijd onder hun niveau presteren. Dat frustreert niet alleen maar veroorzaakt complete desinteresse voor school met alle gevolgen van dien.

Hoe motiveer jij je puber voor school?

Heb je op het moment een kind waarmee het lastig praten is? Een kind dat alles, echt alles wil, maar geen school? Een kind dat het moeilijk vindt om te bepalen hoe het in vredesnaam aan het huiswerk moet beginnen? Dan kun je bij ons hulp krijgen.

Bij ‘Hoofdmanager’ bieden we de "Ik Leer Leren training" aan. Deze bestaat uit 5 bijeenkomsten, waar onder andere hulpvragen wat betreft motivatie aan bod komen en een kind leert hoe het zichzelf kan motiveren op de momenten dat hij of zij geen zin heeft of als het even tegen zit. 

Wil je meer weten over de "Ik Leer Leer training"? Kijk dan op onze website of neem contact met ons op via de mail of telefoon. 

Groetjes,

Anneke en Anne-Marieke.

Hoe motiveer jij je puber voor school?

Maak vandaag nog een Afspraak

>