Hoe ga je om met een hooggevoelig kind? Erg belangrijk om te weten want de hooggevoeligheid kan goed maar ook slecht uitpakken. En dat laatste wil je natuurlijk vermijden. Lees verder als jij ook een hooggevoelig kind hebt en wilt weten hoe jij hem of haar het beste kunt helpen.
Wat is een hooggevoelig kind?
Het ene kind is gevoeliger dan het andere kind. Wanneer jij een hooggevoelig kind hebt, heb je een kind dat veel meer opmerkt dan andere kinderen. Dit heeft invloed op de ontwikkeling van je kind. Ongeveer 1 op de 3 kinderen is hooggevoelig. 1
Dit betekent dat je kind gevoeliger is voor de invloed van ouders, docenten en zelfs voor de gevolgen van hun sociaaleconomische status. Dit kan goed en slecht uitpakken. De manier waarop je kind reageert op de omgeving kan bijvoorbeeld voor een bepaalde persoonlijkheid zorgen.
Hooggevoelig kind: Hoe help je het beste?

Hooggevoelig kind herkennen
Een heftig temperament dat je kind als baby heeft kan een indicatie zijn voor de gevoeligheid. Beschrijf jij je baby als temperamentvol? Dan is de kans aanwezig dat je een hooggevoelig kind hebt. Dit betekent dat je kind goed zal reageren op goed ouderschap, maar net zo slecht zal reageren op slecht ouderschap. Hetzelfde geldt bij goede of slechte docenten.
Naast het temperament dat je kind als baby had zijn er ook andere persoonlijkheidskenmerken die wijzen op hooggevoeligheid, namelijk:
- Introvertheid, je kind is in zichzelf gekeerd.
- Emotioneel instabiel, je kind verandert makkelijk van stemming.
- Nieuwsgierig, je kind staat open voor nieuwe ervaringen.
- (Over)gevoeligheid. Je kind is gevoelig voor wat hij ziet. Hij zet bijvoorbeeld sneller dan anderen een zonnebril op.
- Empathie, je kind kan zich makkelijk verplaatsen in het gevoel van een ander.
- Je kind is zich meer bewust van de omgeving. 2
- Je kind reageert op zaken die gebeuren in zijn omgeving.
Je zou denken dat hooggevoeligheid een nadeel kan zijn, omdat hooggevoelige kinderen (en later mensen) heftiger kunnen reageren op stress, maar het leuke is dat ze ook heftiger reageren op sociale steun. Ouders die hun kinderen helpen en vrienden die ze steunen kunnen op die manier de stress ook weer wegwerken. Het heeft dus ook zeker zijn voordelen om hooggevoelig te zijn.
Tips voor ouders met een hooggevoelig kind
Je kunt het lastig vinden om een hooggevoelig kind te hebben, maar nu je weet dat hij positieve prikkels net zo makkelijk oppikt kun je het ook meer zien als iets positiefs, als een gave.
Door jezelf niet als autoriteit op te stellen tegenover je kind, maar als partner, help je jouw kind om zelf ook om te gaan met de hooggevoeligheid. Wanneer je je dus niet richt op discipline en de baas zijn, kan dit juist positief gedrag triggeren. Zo voorkom je in veel gevallen een woede-uitbarsting of een huilbui.
Er zijn meer mogelijkheden om je kind te helpen:
- Zo kun je je kind de mogelijkheid bieden keuzes te maken. Dit kan een kind helpen die dingen te kiezen die passen bij zijn of haar leven.
- Misschien is het makkelijk om je te focussen op de zwaktes van je kind, maar het is beter om je te focussen op de sterke kanten van je kind. Bijvoorbeeld op de sterke kanten van opmerkzaamheid en het goede inlevingsvermogen. Super handig om dit ook als volwassen persoon te kunnen. Ga maar na: hoe handig is het als jij de stemming van je collega’s binnen no time in de gaten hebt, zodat je daarop kunt inspelen als je wat nodig hebt?
- Als je kind hooggevoelig is, dan is het handig om thuis een kalme omgeving te hebben. Knuffels en een plekje met weinig prikkels kunnen dan heel nuttig zijn.
- Leer je kind vriendjes te maken om te zien welke mensen het beste bij hem passen. Je kunt je kind aanmoedigen om met verschillende klasgenootjes af te spreken om te zien met wie het echt goed klikt. Aangezien 1 op de 3 of 1 op de 5 3 kinderen hooggevoelig is zitten er vast kindjes in zijn klas die ook van iets meer rust houden.
- Grenzen aangeven blijft ook nodig wanneer je kind hoog-sensitief is. Je kunt je kind bijvoorbeeld wijzen op de regels in het huis of afspraken die je met het hebt gemaakt wanneer het die niet nakomt. Je kunt ook uitleggen waarom het bijvoorbeeld belangrijk is dat hij op tijd naar bed gaat. 4
Hooggevoelig kind en zelfvertrouwen
De ontwikkeling van je kind wordt extra beïnvloed wanneer die hooggevoelig is. Dit kan zijn weerslag hebben op het zelfvertrouwen van je kind. Stel dat je eens thuiskomt na een baaldag op je werk, dan is de kans groot dat je kind dit voelt. Omdat hij empathisch is zal je kind je proberen op te vrolijken, maar na een baaldag is dit niet altijd even eenvoudig. Dit soort dingen kunnen ervoor zorgen dat het zelfvertrouwen beschadigd raakt.
Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om het zelfvertrouwen van je hooggevoelige kind te verbeteren.

Vier successen
Kan je kind iets heel goed, zoals tekenen of iets anders (misschien iets waarvoor geen cijfers worden gegeven), vier dat dan. Lijst de tekening in en hang hem ergens op. Doe een vreugdedansje en geef high fives als iets goed gaat.
Op die manier zorg je ervoor dat je hooggevoelige kind zich meer focust op wat goed gaat dan op wat niet goed gaat.
Hooggevoelig kind: Hoe help je het beste?
Laat je kind zich uiten
Hooggevoelige kinderen hebben vaak een creatieve uitlaatklep nodig, zoals dansen, muziek of tekenen. Het schrijven van verhaaltjes kan ook zoiets zijn. Door de creativiteit te ontwikkelen geef je je kind iets om zich goed over te voelen.
Wat je zegt of suggereert, kan veel invloed hebben op een hooggevoelig kind. Wil jij als ouder, docent of kindercoach meer weten over hoe je het beste een hooggevoelig kind kunt helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Wij helpen je graag om je kind met het hooggevoelig zijn te helpen en om zijn kracht te vinden.
Groetjes Anneke & Anne-Marieke