Ouder Kind Relatie

Het Spiegelende Probleemkind

Een ouder-kind-relatie blijft vaak buiten beeld wanneer een kind gedrag vertoont dat niet handig of zelfs problematisch is. We zien dan ook regelmatig dat er in zo'n geval alleen aan het kind wordt “gesleuteld”. Het gedrag van het kind wordt als probleem gezien en dat moet worden opgelost.

Hierbij zien hulpverleners in veel gevallen over het hoofd gezien dat een kind gewoon spiegelgedrag vertoont. Met andere woorden; het kind houdt de ouders als het ware een spiegel voor. "Kijk maar, dit zijn jullie." En dan kan het zomaar zijn dat het gaat om een probleem dat bij de ouders nog niet is opgelost.

Sleutelen aan het kind kan in zo’n geval dus helemaal aan zijn doel voorbijschieten als niet ook of in plaats daarvan de ouders in de hulpvraag worden betrokken.

Waarom spiegelen mensen?

Mensen zijn van oudsher kuddedieren. En voor ieder kuddedier geldt dat de kudde je beschermt. "Val niet op" is het devies. Doe je dat wel dan heeft een roofdier je zo in de peiling. Om die reden blijven groepsdieren allemaal dezelfde kant op gaan als ze worden opgejaagd.

Je kent dit van zwermen spreeuwen als ze in de lucht zulke prachtige figuren "tekenen" of van tienduizenden sardientjes die uitwijken voor een jagende walvis.

Dit niet mogen opvallen zit nog steeds in onze genen en is precies waarom mensen spiegelen. Zeker in een ouder kind relatie waarin ook kinderen spiegelen. In het begin is het alleen maar imiteren. Gewoon nadoen en later wordt het identificeren. Daarmee bedoel ik dat iemand gedrag spiegelt van een idool. Je ziet dat aan kleding, haardracht, de manier van lachen, het overnemen van modewoorden en dialecten.

Spiegelen gebeurt onbewust. Het gaat automatisch. Zeker in een ouder-kind-relatie is het logisch dat kinderen dus gedrag van ouders overnemen.

Gezamenlijke Onlinesessie

Een voorbeeld uit onze praktijk

Een vader belde mijn en zei: “Ik zie dat mijn dochter ergens tegenaan loopt op school en dat heeft ze van mij. Daarom wil ik een afspraak bij je maken om dat op te lossen”.

In dit geval zag de vader de onzekerheid bij zijn dochter, die hij ook van zichzelf kende.

Het was fijn dat hij dit kon oplossen en hierdoor zag dat het met zijn dochter beter ging.

In dit geval hebben we het meisje niet in onze praktijk hoeven uitnodigen.

Wanneer je in de liefdevolle spiegels van je kind kunt kijken, dan zul je ontdekken dat ze een belangrijke boodschap voor je hebben. Kijk eens naar de situatie vanuit je kind en ervaar wat het met jou doet. Hoe fijn is het om als ouder voor je kind iets op te lossen zonder het kind hiermee te “belasten”.

Een voorbeeld uit mijn gezin

Bij mijn eigen kinderen zag ik onzekerheid. En wel bij ieder kind op een eigen manier.  De een vond zichzelf niet goed genoeg, de ander vond zichzelf niet mooi genoeg en weer een ander toonde de onzekerheid in een soort “Sorry-dat-ik-besta-houding”

En hoewel ik hun steeds vertelde dat zij wel goed genoeg waren, mooi genoeg waren en fouten mochten maken, vond ik dat niet van mijzelf. En dat was wat zij mij lieten zien. Dat iets in mij nog niet was aangekeken en opgelost.

Je hebt dus veel in eigen hand als het gaat om het geluk van je kind. En hoe meer je je eigen problemen oplost, hoe fijner en makkelijker het wordt voor je kinderen.

Bij Hoofdmanager kijken we samen met de ouders naar de eventuele onderliggende oorzaak van het probleem van het kind.

Bij hele jonge kinderen werken we vaak alleen met de ouder. Bij kinderen vanaf ongeveer 7 jaar kijken we ook hoe we het kind kunnen helpen om weer sterk en zelfverzekerd te zijn.

Dus worstel jij met bepaald gedrag van je kind en haalt dat (heftige) emoties bij jou naar boven? Dan helpen wij je graag om die oude emoties op te lossen zodat het leven van jou en je kind weer geleefd kan worden zoals het bedoeld is.


angst overwinnen zonder medicijnen

Auteur: Anneke Dusseljee

Diensten

Na werkzaam te zijn geweest als fysiotherapeut volgde Anneke de opleiding tot Holistische NLP Practitioner aan de Academie voor Holistisch Coachen te Bilthoven. Vervolgens werd zij volledig gecertificeerd Hypnotherapeut naar alle opleidingen te hebben gevolgd aan het Hypnose Instituut Nederland.

Zij is samen met dochter Anne-Marieke eigenaar van Praktijk Hoofdmanager, tevens mede-eigenaar van 
HypnoLab. Daarnaast is ze eigenaar van Expertisecentrum voor Kinderhypnose "Next Generation Kids".

Tenslotte is zij docent aan het 
Hypnose Instituut Nederland voor alle opleidingen.


Misschien ook interessant voor je

Ik ben zo moe in mijn hoofd – tips

Ik ben zo moe in mijn hoofd – tips

Faalangst – Kind op de Rem

Faalangst – Kind op de Rem

Mis nooit meer een Blog !

Als je je aanmeldt sturen we je telkens een email als we weer een nieuwe blog hebben geplaatst.