Coachingstraject Jongeren 12+

Coachingstraject Jongeren 12+

On Coachingstraject Jongeren 12+ hebben we speciaal ontwikkeld voor die heerlijke pubers die meestal tegen hun eigen wil voor veel problemen kunnen zorgen. Niet in de laatste plaats voor henzelf. Wat zijn dit voor kinderen en en waarom gedragen ze zich zo problematisch?

Veranderingen

Jongeren in de puberteit gaan op zoek naar hun eigen identiteit. “Wie ben ik en wat zijn mijn kwaliteiten?” zijn dan ook vragen die in die levensfase opkomen. Deze zoektocht is natuurlijk een proces van vallen en opstaan. Logisch dus dat er tijdens dat zoeken twijfels ontstaan. "Ben ik wel goed genoeg voor de middelbare school?" "Hoe maak ik nieuwe vrienden?" en "Wat denken de mensen van mijn scooter, mijn mobieltje en mijn sneakers?"

Niet alleen zijn er twijfels over prestaties en bezittingen, maar ook over het lichaam. Want ook daar vinden grote veranderingen plaats. Meisjes worden vrouw en jongens worden man. Veranderingen die niet in een dag in het lichaam kunnen worden geïntegreerd. Pubers kunnen dus heerlijk lomp en toch ongewild tegen iets aanschoppen. "Ja, kun je niet uitkijken?" krijgen ze dan te horen. Natuurlijk kunnen ze dat. Hun brein heeft alleen die lange ledematen nog niet helemaal in de motoriek "ingebouwd". Oh ja, ze kunnen zo heerlijk slungelig zijn op die leeftijd.

Te groot voor een servet . . .

Bij de een begint deze "metamorfose" vroeger dan bij de ander. Zo verandert het sociale groepsbeeld van "alleen kinderen" naar "kinderen en pubers". En die begrijpen elkaar af en toe echt niet hoor.

Maar niet alleen binnen de groep "schuurt" het. Ook binnen het kind zelf ontstaat "psychische wrijving". Want de ene keer wordt het aangesproken als volwassene "Je bent toch geen kind meer?" en de andere keer als kind "Nee jongeman, daar ben je toch echt nog te jong voor. Je bent vanavond om 9 uur thuis."

Hormonen

Daarnaast gieren de hormonen natuurlijk door het lijf met alle consequenties van dien. Pukkels en puistjes zijn een ramp net als dat eeuwig vette haar. En last but not least zijn zweetvoeten een regelrechte horror.

Nare gevoelens

Deze veranderingen kunnen gepaard gaan met nare gevoelens als schuldgevoel, faalangst, schaamte, verdriet, boosheid of depressiviteit. Ook kunnen jongeren last hebben van vervelende gedachtes als “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik hoor er niet bij” en/of “Ik weet niet wat ik wil”. En dit kan weer leiden tot negatief gedrag, wat invloed heeft op de sfeer binnen het gezin en prestaties op school of in de sociale omgeving. Voor je het weet zit je in een spiraal vol negativiteit.

Voor Ouders

Natuurlijk is dit ook voor ouders een moeilijke tijd. Wat zeg je bijvoorbeeld als je kind opeens die kinderachtige broek niet meer aan wil? Misschien begrijp je het wel maar heb je echt geen geld voor een nieuwe garderobe.

Dit was vrij onschuldig dus nu iets serieuzer: hoe help je je kind met faalangst? Nog iets ernstiger? Okay dan: hoe ga je om met een kind dat depressief is, agressief gedrag vertoont of verslaafd raakt aan drugs of alcohol? 

Gelukkig komen de meeste kinderen goed door deze stormachtige periode. Dat is natuurlijk fijn maar de periode blijft stormachtig en dus kunnen jongeren op deze "reis" averij oplopen. Dat wil je als jongere natuurlijk niet maar ook als ouder zit je daar niet op te wachten.

Herken je dit?

  • Je kind zit al een tijdje niet zo lekker in zijn vel en je weet niet waar het vandaan komt en wat je er aan kunt doen;
  • Je kind vindt moeilijk aansluiting bij anderen;
  • Er is iets gebeurd in de omgeving. Bijvoorbeeld scheiding, verlies van een dierbare en je merkt dat je kind hier moeilijk mee om kan gaan;
  • Het valt op dat je kind zich moeilijk kan concentreren op school;
  • Je kind klaagt vaak over buikpijn, slaap slecht of heeft andere onverklaarbare klachten;
  • Je kind ondervindt problemen met leren;

Maatwerk

Je bent hier echt niet omdat u een hoofdprijs in de Staatsloterij hebt gewonnen. Je bent hier omdat je heerlijke puber een probleem heeft. Het kan zijn dat het probleem hierboven staat, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je kind met een ander probleem worstelt. In de meeste gevallen kunnen wij daar helpen.

Bij die hulpverlening gaan we ervan uit dat iedereen anders is en stemmen daar onze aanpak op af. Wij kijken naar wat je kind nodig heeft en passen dus niet automatisch standaardmethodes toe voor bepaalde problemen. Zo komen we met je kind tot het beste resultaat.

Wat betekent dit concreet? Natuurlijk dat we eerst met elkaar contact moeten hebben. In een telefoongesprek kunnen we duidelijk krijgen wat precies de hulpvraag is. Daarop stemmen we dan onze werkwijze af. Het ene kind zal minder sessies nodig hebben dan het andere kind. Daarnaast is het soms ook nodig om ook de ouders in het traject te betrekken. 

Dit alles maakt het moeilijk om hier gedetailleerd aan te geven wat we met u of uw kind gaan doen en welk tarief we daarvoor hanteren. Voor een prijsindicatie verwijzen we u graag naar de tarieven pagina. 


Auteur: Anneke Dusseljee

Diensten

Na werkzaam te zijn geweest als fysiotherapeut volgde Anneke de opleiding tot Holistische NLP Practitioner aan de Academie voor Holistisch Coachen te Bilthoven. Vervolgens werd zij volledig gecertificeerd Hypnotherapeut naar alle opleidingen te hebben gevolgd aan het Hypnose Instituut Nederland.

Zij is samen met dochter Anne-Marieke eigenaar van Praktijk Hoofdmanager, tevens mede-eigenaar van 
HypnoLab. Daarnaast is ze eigenaar van Expertisecentrum voor Kinderhypnose "Next Generation Kids".

Tenslotte is zij docent aan het 
Hypnose Instituut Nederland voor alle opleidingen.


Misschien ook interessant voor je

Ik ben zo moe in mijn hoofd – tips

Ik ben zo moe in mijn hoofd – tips

Faalangst – Kind op de Rem

Faalangst – Kind op de Rem

Mis nooit meer een Blog !

Als je je aanmeldt sturen we je telkens een email als we weer een nieuwe blog hebben geplaatst.

>