Chronische Pijn Behandeling


Chronische pijn behandeling is vaak een jarenlang traject van het uitproberen van verschillende methodes. Soms brengt een behandeling verlichting, maar vaak ook niet. "Het spijt me ontzettend, maar u zult er mee moeten leren omgaan" is wat artsen zeggen als geen enkele behandeling heeft geholpen.

En daar sta je dan. Niemand die je kan helpen terwijl jij voor altijd pijn zal hebben. Je voelt je gevangen in je eigen lichaam dat je 24/7 foltert. En je bent niet de enige. Volgens het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft 1 op de 3 tot 5 mensen chronische pijn. Dat zijn er in Nederland alleen al ongeveer 3,3 miljoen!

Op deze pagina staan we dus graag even stil bij het chronische pijn syndroom. Lees verder en ontdek of hypnotherapie verlichting kan brengen.

Vraag jij je dit ook wel eens af over chronische pijn:

  • wat is de oorzaak?
  • zit het tussen de oren?
  • hoe moet je er mee omgaan?
  • hoe kun je het verminderen
  • wat kun je er aan doen?

Van de 6 bovenstaande vragen is natuurlijk 
deze vraag het allerbelangrijkste:


Hoe kun je Chronische Pijn Verminderen?


Als we die vraag kunnen beantwoorden zijn we al een heel stuk opgeschoten. Nog beter zou het zijn wanneer je het niet alleen zou kunnen verminderen maar ook zelfs zou kunnen laten verwijderen.  Maar dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, nietwaar? We horen het je al zeggen: "Was dat maar zo makkelijk.

Het woord  'pijnverwijdering' roept bij veel mensen die al jarenlang pijn hebben vaak heftige reacties op. Zij hebben alles al geprobeerd: pijnstillers, ontstekingsremmers, pijnverdoving, zenuwblokkades etc. en hebben de hoop opgegeven ooit nog van hun pijn af te komen.

Vaak is dat ook bevestigd vanuit hun zorgverlener: 'Je moet er mee leren leven' en 'Deze pijn is niet te genezen'. Dus hoe is het mogelijk dat hier over pijnverwijdering wordt gesproken voor bij voorbeeld artrose of fibromyalgie? We leggen het hier uit:

Chronische Pijn Behandeling

Wat is Pijn?

Pijn is een boodschap voor jou om je aandacht te trekken. Het doel daarvan is je te beschermen tegen lichamelijke schade of gevaar, bijvoorbeeld zodat je niet doorloopt met een gebroken been. Het zorgt ervoor dat je actie onderneemt.

Vroeger dacht men dat pijn alléén betrekking had op lichamelijk schade. Inmiddels heeft Neurowetenschap ons nu geleerd dat dit niet het geval is. We weten nu dat het hebben van pijn niet altijd betekent dat er iets structureel mis is met het lichaam.

Chronische Pijn Behandeling

Wat is Chronische Pijn ?

Wat is Chronische Pijn ?

Als antwoord op de vraag "Wat is chronische pijn?" moet je eerst weten dat alle pijn wordt gegenereerd in het (onbewuste) brein. Het is een geavanceerd systeem gebaseerd op vele biologische, psychologische en sociale factoren. Pijnsignalen dienen als bescherming.

Bij chronische pijn houdt het (onbewust) brein onterecht vast aan de waarneming dat het lichaam nog steeds moet worden gealarmeerd of beschermd. Het interpreteert de signalen die binnenkomen verkeerd en het heeft een overbeschermend programma gecreëerd in de vorm van chronische pijn.

Hoe ontstaat het?

Chronische pijn ontstaat bijvoorbeeld als gevolg van lichamelijk trauma of (chronische) stress. Het brein geeft een pijnsignaal af om actie te ondernemen, maar schakelt het pijnsignaal niet meer uit. Dit is te vergelijken met een brandalarm dat nog steeds aan staat terwijl de brand al geblust is.

Het pijnsignaal is dan een ‘aangeleerde’ pijn geworden. Alsof de pijn zelfstandig een pad (of zenuwbaan) heeft gevonden om je te alarmeren.  En deze pijn wordt steeds sterker naarmate je pijnervaringen, gedachten en gevoelens hierover frequenter, negatiever en intensiever worden. Een vicieuze cirkel.

Is er altijd sprake van letsel?

Het kan zijn dat er blijvende letselschade is maar dat betekent niet dat je aanhoudende pijn moet hebben.

Er is via MRI en röntgenfoto-onderzoek al lang bewezen dat je aantoonbare weefselschade kunt hebben zónder aanhoudende pijn. Weefsel kan veranderen en een klein of blijvende beschadiging achterlaten, maar dat betekent niet dat je aanhoudende pijn moet hebben. En omgekeerd kan chronische pijn aanwezig zijn bij mensen zonder weefselschade.

Chronische Pijn Behandeling

chronische pijn hoofdmanager.nl

Zit het tussen de oren?

Nee. Absoluut niet. Alle pijn is echt. Dat weten we via MRI-brein-scans. Die tonen aan dat fysieke pijn en emotionele pijn beiden worden verwerkt in hetzelfde deel van het brein. Pijnuitstralingen die verdwenen hadden moeten zijn, worden nu zo gevoelig dat zij al 'getriggerd' worden met een heel kleine lichamelijke stimulus of zelfs niet-fysieke factoren, zoals emoties, een overtuiging of stressvolle situaties in ons leven.

Chronische Pijn behandeling met Hypnotherapie

Met hypnotherapie brengen wij mensen in hypnose in contact met hun onbewuste en proberen daar de triggers te neutraliseren die voor pijnuitstralingen zorgen. Wij hebben zo al veel mensen met chronische pijn behandeld. Een groot deel daarvan heeft verlichting ervaren en bij sommigen is de chronische pijn helemaal verdwenen.

Wil jij ook van je pijn af? Neem dan contact met ons op. Ook als je twijfelt of hypnotherapie je kan helpen. In een vrijblijvend telefoongesprek zetten we rustig alles op een rijtje en daarna beslis jij of je een behandelingstraject wilt ingaan.

Chronische Pijn Behandeling

Auteur: Anneke Dusseljee

Diensten

Na werkzaam te zijn geweest als fysiotherapeut volgde Anneke de opleiding tot Holistische NLP Practitioner aan de Academie voor Holistisch Coachen te Bilthoven. Vervolgens werd zij volledig gecertificeerd Hypnotherapeut naar alle opleidingen te hebben gevolgd aan het Hypnose Instituut Nederland.

Zij is samen met dochter Anne-Marieke eigenaar van Praktijk Hoofdmanager, tevens mede-eigenaar van 
HypnoLab. Daarnaast is ze eigenaar van Expertisecentrum voor Kinderhypnose "Next Generation Kids".

Tenslotte is zij docent aan het 
Hypnose Instituut Nederland voor alle opleidingen.


Misschien ook interessant voor je

Ik ben zo moe in mijn hoofd – tips

Ik ben zo moe in mijn hoofd – tips

Faalangst – Kind op de Rem

Faalangst – Kind op de Rem

Mis nooit meer een Blog !

Als je je aanmeldt sturen we je telkens een email als we weer een nieuwe blog hebben geplaatst.