Angst overwinnen Zonder Medicijnen

Angst overwinnen zonder medicijnen met Hypnotherapie. Geen zombiebestaan door bijwerkingen van psychofarmaca en toch angstvrij. Maar weinig mensen weten dat dit vaak mogelijk is omdat hun dat in de reguliere zorg helaas lang niet altijd wordt verteld. 

En dat is ontzettend jammer.

Want, hoe fijn zou je leven zijn als je geen angststoornissen en of fobieën meer zou hebben. Het liefste natuurlijk zonder tegelijkertijd dat verdoofde gevoel te moeten ervaren. 

Wat een opluchting zou het zijn als je met een heldere blik op de wereld weer gewoon zou kunnen autorijden of de lift zou kunnen pakken? Wat een relaxed leven zou je hebben als je geen dwangstoornis of piekerstoornis zou hebben. Heerlijk 's morgens opstaan zonder zorgen om een paniekaanval of zorgeloos erna in de badkamerspiegel kijken zonder gevoelens van hypochondrie ofwel ingebeelde lelijkheid.

Met een Hypnose Therapie kun je van je angsten afkomen zonder dat je daarvoor medicijnen voor hoeft te slikken. Om te begrijpen hoe dat gaat, gaan we het eerst even hebben over wat angst is en hoe je er aan komt en hoe de buitenwereld tegen mensen met angst aankijkt..

Wat is een Angststoornis?

Het woord "Angststoornis" is namelijk een verzamelnaam voor verschillende soorten stoornissen die allemaal 1 ding gemeen hebben: angst. Hieronder zie je een indeling in 5 verschillende soorten angststoornis. Klik op de titels voor meer informatie over iedere soort angst.

Fobie

Fobieën waren al bij de antieke Grieken bekend want het woord "fobie" is van het Griekse woord "fobos" ( φόβος) afgeleid en dat betekent "angst" of "vlucht".

Mensen die een fobie hebben weten heel goed dat hun angst niet normaal is. Ze weten heel goed dat hun "bang zijn voor iets" overdreven is en totaal ongegrond. Zo hoef je mensen die lijden aan arachnofobie (bang voor spinnen) echt niet te vertellen, dat spinnen veel banger zijn voor hen dan zij voor spinnen hoeven te zijn. Dat weten ze. Toch gaat hun angst altijd tegen beter weten in.

De 2 woorden "angst"en "vlucht" geven overigens precies weer waar het bij een fobie om gaat. Mensen met een fobie zijn namelijk bang voor iets en zij zullen altijd proberen om die situaties te vermijden waar ze angst voor hebben. Mensen met een tandartsfobie zullen bijvoorbeeld nooit naar een tandarts gaan en mensen met claustrofobie (angst voor kleine ruimtes) zullen nooit de lift pakken. Ook al moeten ze via de trap naar de 20e verdieping lopen.

Paniekstoornis

Mensen met een paniekstoornis worden regelrecht door paniek overvallen. Zo'n paniekaanval komt totaal onverwacht, is erg heftig maar duurt in de regel gelukkig niet lang. De klachten zijn zo heftig dat mensen vaak denken dat ze compleet gek worden. Ze zijn bang om de controle over zichzelf en hun omgeving totaal kwijt te raken en sommige mensen zijn bang om flauw te vallen of zelfs acuut te sterven.

Naast de angst heb je vaak ook lichamelijke klachten. Denk daarbij aan:

 • ademnood
 • even
 • drukkend gevoel op de borst
 • duizeligheid
 • hartkloppingen
 • koude rillingen
 • misselijkheid
 • opvliegers
 • trillen
 • zweten

Piekerstoornis

In tegenstelling tot een paniekstoornis heb je van een piekerstoornis continue last. Daarom wordt deze stoornis ook wel een gegeneraliseerde stoornis genoemd.

Mensen die hieraan lijden "staan de hele dag onder stroom". Ze maken zich zorgen over van alles en nog wat. Over gezondheid bijvoorbeeld. "Ik heb vandaag alweer hoofdpijn, net als gisteren. Ik zal toch geen hersentumor hebben?" Ook over het werk kunnen mensen met een piekerstoornis zich enorm zorgen maken. "Morgen moet die bestelling de deur uit. Ik weet niet of we dat gaan redden".

Zelfs als er geen enkele reden voor is kunnen mensen met deze angststoornis nog bang zijn dat er iets heel ergs zou kunnen gebeuren. "Als ik Corona krijg, overleef ik het vast niet. Hoe moeten mijn kinderen dan verder?"

Net als mensen met een paniekstoornis hebben ook mensen met een piekerstoornis last van lichamelijke klachten:

 • ademnood
 • beven
 • drukkend gevoel op de borst
 • duizeligheid
 • hartkloppingen
 • koude rillingen
 • misselijkheid
 • opvliegers
 • trillen
 • zweten

Deze klachten zijn weliswaar niet zo intens als bij een paniekstoornis, ze zijn wel langer voelbaar.

Posttraumatisch stressstoornis

Een Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is altijd het gevolg van een traumatische (schokkende) gebeurtenis. Denk daarbij aan oorlogsgeweld, een (gewapende) overval, seksueel geweld, ontvoering, directe doodsbedreiging of een auto-ongeluk.

Je kunt je voorstellen dat je, wanneer je zo'n ervaring niet goed verwerkt, "jezelf kan gaan tegenkomen" met langdurige mentale en fysieke klachten tot gevolg.

Kenmerkend voor mensen met PTSS is dat ze de schokkende gebeurtenis telkens weer opnieuw beleven. Gaat een gezond iemand voor zijn plezier naar de musical "Soldaat van Oranje", een oorlogsveteraan zal er stijf van de stress uit komen door de geluiden van geweerschoten. Ook nachtmerries en flashback zorgen ervoor dat mensen met PTSS de weg naar een ontspannen en gelukkig leven maar niet kunnen vinden.

Sociale angststoornis

Bij een sociale angststoornis ben je voortdurend bang voor de mening van een ander. Iedereen kent wel de vraag "Wat zullen de mensen wel niet denken?" Voor sommige mensen kan die vraag verlammend werken. Op het werk kan het betekenen dat mensen geen presentatie durven te geven hoewel ze weldegelijk de kennis ervoor in huis hebben.

Zelfs het op visite gaan bij mensen is voor iemand met een sociale angststoornis een onmogelijke opgave. "Stel je voor dat ik iets stoms vraag." of "Mijn kleren zijn vast niet chique genoeg voor de buren".  Ook het verrichten van een handeling die iemand zonder toeschouwers perfect kan uitvoeren zal niet makkelijk in aanwezigheid van anderen worden gedaan. Er is een giga-grote angst om af te gaan of in verlegenheid te worden gebracht.

Hoewel mensen met een sociale angststoornis dagelijks lijden vragen ze zelden om hulp hoewel die hulp er wel voor hen is.

Anneke tijdens online sessie

Hieronder nog een aantal aspecten van Angst.

Klik op de titels voor meer informatie

Angst en hoe "men" erover denkt.

Je angst overwinnen is het enige dat je bezighoudt als je bang bent. En daar is een hele goede reden voor. Want angst wordt vaak weggelachen. "Je moet je niet zo aanstellen." wordt er gezegd of "Het zit tussen je oren." Nu is dat zo in de meeste gevallen. Waar zou het anders zitten, nietwaar?

Maar toch is dat nog geen reden om angst niet serieus te nemen. Zeker niet bij kinderen. Want er zijn absoluut mensen en tegenwoordig steeds meer kinderen die emotioneel helemaal aan het eind van hun Latijn zijn omdat ze niet met hun angst kunnen omgaan. 

Je hebt geen idee hoeveel volwassenen en kinderen zich bij ons melden omdat ze een bepaalde angst hebben. Blijkbaar komen ze er zelf niet meer uit. Reden genoeg om hier even bij stil te staan.

Angst is een natuurlijke reactie

Angst heeft in principe een hele belangrijke functie: het is een signaal van je lichaam dat je in beweging moet komen om het gevaar te bestrijden of juist te ontlopen.

In zo'n geval is angst een natuurlijke reactie en erg nuttig. Is de dreiging of het gevaar weg, dan verdwijnt het gevoel ook. Tenminste in de meeste gevallen. Denk maar eens aan de situatie dat er bijna een auto tegen je aan reed terwijl je op de fiets zat. Dan komt de angst van buitenaf.

De angst kan ook van binnen komen, bijvoorbeeld bij faalangst of onzekerheid. Die angsten gaan niet vanzelf weg.

Wat aan angst overwinnen voorafgaat

Zoals gezegd; in de meeste gevallen verdwijnt angst wanneer een externe bedreiging verdwijnt. Soms komen die bedreigingen echter van binnenuit waardoor angsten ontstaan die niet vanzelf weggaan. Dat laten de vele voorbeelden van angstproblemen zien waarmee volwassenen en kinderen regelmatig naar onze praktijk komen.

Laten we maar een paar voorbeelden noemen. We beperken ons hier enorm want anders wordt dit een waslijst van jewelste.

Helemaal bovenaan met stip staan de volwassenen en kinderen met faalangst. Inderdaad, er zijn ook volwassenen met faalangst. Want ook als je al van school bent kun je daar nog erg veel last van hebben. Vaak ligt aan die faalangst op hogere leeftijd de angst voor afwijzing ten grondslag.

Verschillende Soorten ANGST

Dan komen op nummer 2 diegenen voor wie de tandarts angst inboezemt. Er zijn blijkbaar zoveel mensen met zo'n angst voor de tandarts dat er speciale angst tandartsen zijn. Dat zo'n angst tandarts narcose gebruikt om patiënten rustig te krijgen is waar maar dit is echt niet de standaard behandeling.

Nu noem ik even snel een paar andere angsten anders wordt deze pagina veel te lang. Het gaat erom dat je een indruk krijgt van de angsten waar je onder kunt lijden. Zo zijn er volwassenen en kinderen die bang zijn in het donker, die pleinvrees hebben, bang zijn voor kleine ruimtes of letterlijk onwel worden door presentatie angst.

Ja, en geloof het of niet maar er zijn volksstammen die rij-angst hebben. Die gaan voor geen goud achter het stuur zitten. Tenslotte noemen we nog even de mensen die angst voor overgeven hebben. Niet alleen voor hun eigen overgeven maar ook voor dat van anderen. 

Er zijn kinderen die niet durven te praten

Kinderen hebben natuurlijk hun specifieke angsten. Sommige zijn bang om contacten te leggen en hebben helemaal geen vriendjes. Er zijn kinderen met een "bang in het donker fobie" en die daarom niet durven slapen. Ja er zijn zelfs kinderen die niet durven te praten.

Actueel: wij krijgen de laatste tijd ongewoon veel aanvragen van ouders waarvan de kinderen niet meer naar school durven. 

Angst overwinnen met hypnotherapie

Uit al die angsten spreekt een grote psychische nood. Dat is wel duidelijk. Ook duidelijk is dat er wat aan moet worden gedaan want angst is een slechte raadgever. Maar wat doe je er dan aan?

Je kunt natuurlijk je angst overwinnen met medicijnen tegen stress en angst. Tienduizenden, zo niet honderdduizenden proberen dit iedere dag. Helaas meestal zonder uitzicht op die dag waarop hun angst overwonnen is.

Zoals gezegd er komen erg veel mensen en kinderen bij ons met angst. Soms voelen we ons daarom alleen maar angst therapeut. Klinkt misschien een beetje somber, maar niets is minder waar. Mensen zover te krijgen dat ze hun angst loslaten is elke keer weer een prachtige ervaring.

Het zal je niet verbazen dat we hypnotherapie toepassen bij de behandeling van angsten. Onder hypnose legt de cliënt contact met het onbewuste waar meestal de angst is ontstaan. En in dat onbewuste lost de cliënt onder onze begeleiding ook de angst op.  Je zou zomaar kunnen zeggen: "Hypnose therapie is een natuurlijk middel tegen stress en angst",

Weg met Angst

Wil jij ook van je angst af? Wil je een zorgeloos leven zonder stress en slaapproblemen? Of wil je eindelijk eens af van die spanning in je lichaam en die eeuwige nekpijn? Heb je er genoeg van om voortdurend buikklachten te hebben als gevolg van die gespannenheid in je lijf?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op om samen te bespreken hoe jij het beste geholpen kan worden. Bevrijd jezelf in een paar sessie van je angst en begin weer te genieten van het leven zoals veel volwassenen en kinderen die we al hebben kunnen helpen.

angst overwinnen zonder medicijnen

 Kristie 

 28 jaar 

Vorige week had ik nog een presentatie bij mijn vorige stagebedrijf en deze liep erg goed. Ik merk nog steeds het resultaat van onze sessies en ben helemaal blij!

 Wietske 

 24 jaar 

Het resultaat lijkt echt telkens beter te worden. Die blokkade die ik eerst ervoer door de combinatie van drukte en praten lijkt bijna verdwenen en ik ben er vooral ook veel relaxter onder. Dit terwijl de drukte/stress deze dagen juist even hoogtij ‘viert’.

Auteur: Anneke Dusseljee

Diensten

Na werkzaam te zijn geweest als fysiotherapeut volgde Anneke de opleiding tot Holistische NLP Practitioner aan de Academie voor Holistisch Coachen te Bilthoven. Vervolgens werd zij volledig gecertificeerd Hypnotherapeut naar alle opleidingen te hebben gevolgd aan het Hypnose Instituut Nederland.

Zij is samen met dochter Anne-Marieke eigenaar van Praktijk Hoofdmanager, tevens mede-eigenaar van 
HypnoLab. Daarnaast is ze eigenaar van Expertisecentrum voor Kinderhypnose "Next Generation Kids".

Tenslotte is zij docent aan het 
Hypnose Instituut Nederland voor alle opleidingen.


Misschien ook interessant voor je

Ik ben zo moe in mijn hoofd – tips

Ik ben zo moe in mijn hoofd – tips

Faalangst – Kind op de Rem

Faalangst – Kind op de Rem

Mis nooit meer een Blog !

Als je je aanmeldt sturen we je telkens een email als we weer een nieuwe blog hebben geplaatst.