Alleenstaande moeders helpen

Auteur: Anneke Dusseljee


Alleenstaande moeders helpen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door praktische hulp te bieden, mentale hulp en met tips over hoe ze de opvoeding van hun kind kunnen aanpakken. Maar dat laatste doe je alleen als er om gevraagd wordt.

Praktische hulp

Praktische hulp aan alleenstaande moeders, zoals eens een wasje draaien, een keer koken en dergelijke kan een groot verschil maken. Een alleenstaande moeder moet immers alles doen en heeft vaak niet de mogelijkheden en/of de middelen om alles zo goed voor elkaar te hebben als niet-alleenstaande ouders.

Dat kan niet alleen leiden tot dagelijkse irritaties tussen moeder en kind maar kan ook de liefde van de moeder voor haar kinderen verstoren [1] en dat is gewoon heel jammer. Kun jij dus een alleenstaande moeder regelmatig helpen met iets, al is het maar 1 wasje in de week? Dan help je al ontzettend veel.

alleenstaande moeders helpen

al is het maar 1 wasje in de week

Daarbij is het belangrijk dat je authentiek bent in je relatie met de alleenstaande moeder. Help haar niet alleen omdat je denkt dat dat zo hoort, maar omdat je dit echt wilt doen. Dan geef je haar het gevoel dat de hulp ook op lange termijn er is en dan krijgt ze het gevoel dat ze echt op je kan bouwen om vooruit te komen in het leven [2].

Als je hulp wilt bieden kan het zijn van een luisterend oor ook al voldoende zijn. Deel eventueel ook eigen ervaringen over tegenslagen en hoe je die te boven bent gekomen.

Praktische tips

Naast de zorg voor de kinderen heb je als alleenstaande moeder ook financiële uitdagingen. Niet alleen je kinderen kosten namelijk geld maar ook je vaste lasten als je huur/hypotheek, je energie en je telefoon nemen een aardig deel uit je budget. Maand in maand uit.

Er moet dus geld binnenkomen en als dat niet is geregeld met een uitkering of alimentatie dan heb je een baan nodig. Het liefst natuurlijk een baan die je goed kunt combineren met je rol als alleenstaande moeder.

Online werken is dus de ideale oplossing voor een alleenstaande moeder. Je moet dan echter wel de vaardigheden hebben die je online moet kunnen uitvoeren. Zat je echter altijd achter de kassa, stond je voor de klas, was je buschauffeur of directeur van een bedrijf dan beschik je misschien niet over de vaardigheden die online werken nodig heeft.

Gelukkig kun je die vaardigheden leren en wel als je kinderen naar school zijn, als ze slapen of bij vriendjes spelen. Schrijven is bijvoorbeeld zo’n vaardigheid. Je kunt dit leren door een elke dag een artikel te schrijven over iets wat je interesseert. Was je dus altijd buschauffeur, dan kun je beslist een artikel schrijven over dingen die je hebt beleefd tijdens je werk. Je zult zien dat je verhalen elke keer beter worden. Laat ze vooral eens lezen door vrienden of kennissen. Als zij zeggen dat het goede artikelen zijn, kun je gaan zoeken naar een baan als schrijver.

Video’s monteren is ook een vaardigheid die je thuis achter je laptop kunt leren. Een programma als Camtasia is eenvoudig te bedienen en binnen korte tijd kun je op een professionele manier video’s bewerken.

Eigenlijk is al het werk waar je een computer voor nodig hebt iets wat je thuis kunt doen. Ben je bijvoorbeeld goed met cijfers? Dan kun je mensen helpen met de boekhouding. Je hoeft daarvoor geen volleerd boekhouder te zijn want met programma’s als Moneybird of e-Boekhouden kun je na het zien van een paar video’s iemands boekhouding doen.

Misschien heb jij ervaring met online thuiswerken en kun je een alleenstaande moeder helpen met dit soort vaardigheden. Bied dan eens je hulp aan. Je zult zien dat je hulp heel erg wordt gewaardeerd.

Mentale tips

Alleenstaande moeder kunnen last hebben van de volgende mentale problemen:

  • Eenzaamheid
  • Gevoelens van hulpeloosheid.
  • Hopeloosheid
  • Gebrek aan identiteit
  • Gebrek aan zelfvertrouwen
  • Depressieve gevoelens [3]

Geef jezelf niet de schuld van je situatie. Jij bent niet schuldig aan eventuele armoede, of hoe lastig het is om een alleenstaande moeder te zijn. Ook moeders met een vader erbij kunnen het heel lastig hebben. Je bent echt geen uitzondering.

Vind gelijkgestemden om mee te praten. Want alleen al het praten over je problemen kan je helpen. In eerste instantie kom je er op die manier achter dat je niet de enige bent met bepaalde problemen. Daarnaast kun je elkaar helpen met het vinden van oplossingen voor die problemen [4]. Ook helpt dit tegen gevoelens van eenzaamheid en de oplossingen helpen weer tegen gevoelens van hopeloosheid.

alleenstaande moeders helpen

alleen al het praten over je problemen kan je helpen

Opvoedingstips voor alleenstaande moeders

Als moeder kan je jezelf zien als de coach van je kindje. Er zijn meerdere manieren en momenten waarop je kind coaching nodig heeft. Als je bijvoorbeeld een zoontje hebt kan het verbeteren van je coaching skills ervoor zorgen dat het minder agressief gedrag laat zien [5].

Kinderhypnose is bijvoorbeeld een manier die je kunt gebruiken om te helpen bij de opvoeding van je kinderen. Merk je dat je kinderen bijvoorbeeld angstig zijn, zaken uitstellen of zichzelf saboteren? Dan kun je met kinderhypnose veel doen om dit soort angsten en onhandige patronen te doorbreken. Ouders worden vaak betrokken bij therapie met kinderhypnose [6], omdat zij uiteindelijk meer invloed op hun kinderen hebben dan de therapeut die 1 keer per week gezien wordt.  

Een van de belangrijkste tips is om je als moeder te focussen op wat je wel wilt van je kind en niet op wat je niet wilt. In plaats van zeggen “Nee, ik wil niet dat je jouw speelgoed stukmaakt”, kan je bijvoorbeeld zeggen “Ik wil dat je lief met je speelgoed speelt en ik weet dat je er zuinig op bent.”

Omdat kinderen tot ongeveer hun 7/8ste levensjaar veel van nature in de hypnotische staat zijn en daardoor dingen die je zegt snel opnemen, werkt het vaak heel goed om je te focussen op wat je wel wilt en wat je van je kindje verwacht. Woorden als niet en andere negatieve woorden kan je dan beter weglaten.

Band met je kind versterken als alleenstaande moeder

Het is interessant dat kinderen die dus vaak in een hypnotische staat zijn, zich veel meer kunnen herinneren dan we denken en dat die herinneringen vaak ook kloppen. Zo is er bewijs dat kinderen herinneringen kunnen hebben van de geboorte [7]. In het onderzoek dat dit bewijst zijn kinderen onder hypnose gebracht en gevraagd naar de geboorte en is dat vergeleken met de herinnering van de moeder. Alleen kinderen van moeders die nooit iets hadden gedeeld over de geboorte mochten meedoen en uit dit onderzoek bleek dat sommige herinneringen exact overeenkwamen met de herinneringen van de moeder.

Dit is natuurlijk heel interessant, want als je bijvoorbeeld een lastige geboorte hebt gehad of vlak na de geboorte, om wat voor reden dan ook, een alleenstaande moeder bent geworden kan dit invloed hebben op de relatie die jij met je kind hebt.

In dat geval kan hechtingstherapie je helpen om die relatie te verbeteren, zodat je minder last hebt van irritaties en er beter voor je kind kunt zijn. Het mooie aan deze therapie is dat je kind hier niet bij hoeft te zijn, terwijl dit tegelijkertijd wel effect op je kind heeft. Het merkt dan dat jij anders bent gaan denken over de hechting en daar reageert je kind dan vaak goed op.

Heb jij als alleenstaande moeder hulp nodig voor het opvoeden van je kindje zodat hij/zij een emotioneel gezond volwassen persoon kan worden? Neem vrijblijvend contact met ons op. Je kunt hulp krijgen van een kindercoach of kinderpsycholoog.

Groetjes,

 

Anneke.


Maak vandaag nog een Afspraak